Nejznámější restaurace ve Varšavě a typická polská jídla

 Varšava je nejen historickým a kulturním centrem Polska, ale také městem s bohatou gastronomickou scénou. Nabízí široký výběr restaurací – od tradičních mléčných barů po luxusní podniky s michelinskými hvězdami. Pojďme se podívat na nejznámější restaurace ve Varšavě a typická polská jídla, která by žádný turista neměl minout.

Nejznámější restaurace ve Varšavě

1. Atelier Amaro ⭐ Michelin

Tato restaurace, kterou založil slavný šéfkuchař Wojciech Modest Amaro, je prvním podnikem v Polsku, který získal michelinskou hvězdu. Nabízí moderní interpretaci polské kuchyně s důrazem na sezónní suroviny.

2. Senses ⭐ Michelin

Další michelinská restaurace ve Varšavě, která se zaměřuje na kreativní gastronomii. Je ideální pro ty, kteří chtějí zažít nečekané chuťové kombinace a špičkovou prezentaci pokrmů.

3. U Fukiera

Jedna z nejstarších a nejznámějších restaurací ve Varšavě, nacházející se na Starém Městě. Nabízí autentickou polskou kuchyni v elegantním historickém prostředí.

4. Stary Dom

Tato restaurace je oblíbená jak mezi turisty, tak mezi místními. Podává tradiční polská jídla připravovaná podle osvědčených receptů.

5. Zapiecek

Síť restaurací specializující se na pierogi (plněné knedlíky), jedno z nejoblíbenějších polských jídel. Skvělé místo pro ty, kteří chtějí ochutnat domácí polskou kuchyni.

6. Polka Magdy Gessler

Restaurace slavné polské šéfkuchařky Magdy Gessler nabízí tradiční polskou kuchyni s moderním nádechem v krásném interiéru.

7. Hala Koszyki a Hala Gwardii

Pokud hledáte různé kulinářské zážitky na jednom místě, tyto moderní food haly jsou ideální volbou. Nabízí širokou škálu pokrmů od tradičních polských specialit po mezinárodní kuchyni.

Typická polská jídla, která musíte ochutnat

1. Pierogi

Nejslavnější polské jídlo – plněné knedlíky, které mohou být slané (s masem, houbami, zelím) nebo sladké (s tvarohem, ovocem).

2. Żurek

Tradiční polská polévka na bázi fermentovaného žitného kvásku s klobásou a vajíčkem. Skvělá volba pro milovníky sytých chutí.

3. Bigos

Polské národní jídlo – dušené kysané zelí s masem a klobásou. Často se připravuje několik dní, aby se chutě správně propojily.

4. Placki ziemniaczane

Bramboráky podávané se zakysanou smetanou nebo masovou omáčkou.

5. Kotlet schabowy

Polská verze řízku, podávaná obvykle s brambory a zelím.

6. Gołąbki

Zelné závitky plněné mletým masem a rýží, podávané s rajčatovou omáčkou.

7. Pączki

Polské koblihy plněné džemem nebo krémem, oblíbené zejména během Tłusty Czwartek (tučný čtvrtek).

8. Zapiekanka

Polská verze bagety – dlouhá polovina pečiva zapečená se sýrem, houbami a dalšími přísadami.

9. Oscypek

Uzený ovčí sýr z polských Tater, často podávaný s brusinkovým džemem.

Závěr

Varšava nabízí širokou škálu gastronomických zážitků – od tradičních polských specialit po moderní fine dining. Ať už se rozhodnete ochutnat legendární pierogi, vydatný bigos nebo zavítáte do jedné z michelinských restaurací, polská kuchyně vás rozhodně nezklame!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

České firmy ve Varšavě: Kdo tu působí a proč se jim daří

Náboženství ve Varšavě: Co očekávat a jak se chovat jako turista

Sport ve Varšavě: Nejoblíbenější sporty a jak se dostat na zápasy